Bahan:
1/2 kg Lala
1 biji bawang besar
2 biji bawang putih (sape suka bwg putih letak la lebih)
1/2 inci halia
4 biji cili padi merah @ 2 cili besar
minyak untuk menumis
Cara membuatnya:
- cuci lala bersih2
- panaskan minyak, masukan hirisan bawang besar, bawang kecil, halia dan cili
- goreng sampai naik baunya, kemudian masukan lala yang telah siap dicuci.
- goreng seketika, jika airnya kering tambahkan sedikit air
- biarkan seketika sampai lala terbuka.
- hidangkan.
Lemak Pucuk Manis Single
bahan2;
Seikat pucuk manis
100g santan kelapa
2 biji bawang merah
1 biji bawang putih
setengah genggam ikan bilis
setengah cawan air
Cara memasaknya:
- masukan setengah cawan air bersama dengan bawang merah, bawang putih dan ikan bilis yang telah ditumbuk.
- biarkan seketika sampai ia empuk (jika ingin masukan labu atau keledek dalam masakan, perlu merebus bersama bahan di atas tunggu sehingga empuk).
- masukan santan, jangan biarkan hingga pecah minyak.
- masukan pucuk manis.
- hidangkan bersama nasi putih.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan