Rabu, 9 Mei 2012

Lala goreng berlada n lemak pucuk manis

Lala Goreng Berlada
Bahan:
1/2 kg Lala
1 biji bawang besar
2 biji bawang putih (sape suka bwg putih letak la lebih)
1/2 inci halia
4 biji cili padi merah @ 2 cili besar
minyak untuk menumis

Cara membuatnya:
- cuci lala bersih2
- panaskan minyak, masukan hirisan bawang besar, bawang kecil, halia dan cili
- goreng sampai naik baunya, kemudian masukan lala yang telah siap dicuci.
- goreng seketika, jika airnya kering tambahkan sedikit air
- biarkan seketika sampai lala terbuka.
- hidangkan.



Lemak Pucuk Manis Single
bahan2;
Seikat pucuk manis
100g santan kelapa
2 biji bawang merah
1 biji bawang putih
setengah genggam ikan bilis
setengah cawan air

Cara memasaknya:

  1. masukan setengah cawan air bersama dengan bawang merah, bawang putih dan ikan bilis yang telah ditumbuk.
  2. biarkan seketika sampai ia empuk (jika ingin masukan labu atau keledek dalam masakan, perlu merebus bersama bahan di atas tunggu sehingga empuk).
  3. masukan santan, jangan biarkan hingga pecah minyak.
  4. masukan pucuk manis.
  5. hidangkan bersama nasi putih.

Tiada ulasan: