Ahad, 6 Mei 2012

Proses Membuat Jeruk Kedondong

Ini adalah buah kedondong yer kengkawan... buah ini boleh di dapati di belakang pejabat Pusat Kokurikulum Johor. Pohonnya rendang sahaja... tapi, ader kisah yang agak menarik ttg buah nie. Sorang kawan kami sekursus tak dapat kenal mana satu pokok kedondong..uh makan tau...hahahaha.

 Ini adalah proses yang kedua setelah memetik buah di pokok. Mengupasnya...urmmmm, pedih tangan wei. Buah dia kecik jer...susah nak pegang dengan baik, sebab dia licin kalau lambat kupas. Getah dia kua...

 Inilah rupanya biala dah siap kupas kulit...menarik kan? Buat jus pun sedap tau. Nikmatnya minum waktu tengah hari waktu cuaca panas....sejuk lagi sedap.

 Proses seterusnya ialah mencuci buah, hilangkan getahnya... kendian, buat air garam. curah dalam botol2 yang telah disediakan. Biarkan selama 2 hari jer...

Bilas air garam tadi setelah dua hari. Buat air gula pula... tumbukkan cili padi. Masukan bersama dengan air gula tadi ke dalam balang. Simpan dalam peti sejuk...hehehe. Dua hari lepas tue bolehlah rasa...hehehehe. Tgk pic kat atas, tue sebelah tue jus kedondong tau...hehehe.

Tiada ulasan: